Gotujemy z pasją
Od kilku lat gotujemy z pasją. Spontaniczne decyzje, by coś razem upichcić i zjeść przerodziły się w regularne spotkania, a te przybrały postać małej tradycji naszego ośrodka. Żeby toczyło się dalej, utworzyliśmy koło. I gotujemy. A we wspólnym gotowaniu jest potencjał niewymuszonego bycia razem, odważnego „wgryzania” się w nowe smaki (dosłownie i w przenośni) oraz cieszenia się procesem, a nie tylko wynikiem.
Istota tych konkretnych zajęć leży właśnie w byciu razem, otwieraniu się na to, co nowe i karmieniu się pozytywną atmosferą, a kulminacją naszego gotowania jest każdorazowo wspólny posiłek. W naszym rozwijającym się repertuarze dań króluje niepodzielnie kurczak w sezamie z tajską sałatką z zielonych ogórków oraz kurczak tikka masala (koniecznie z pappadumsami!), ale ostatnio przybywa zwolenników kurczaka mojo i wieprzowiny w sosie pieprzowym. Posiłek, jak dobry utwór muzyczny, trzeba harmonijnie zakończyć. My domykamy ucztę wybranym deserem – najdłuższą tradycję ma banoffie pie, a nowość na naszym stole to jabłka pod kruszonką z lodami.
Opiekun Koła: Grażyna Badura